Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

Kani

 

Citykani, villikani, kani, kaniini, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki nimet viittaavat samaan esimerkiksi Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä elävään ja yhä laajemmalle alueelle levittäytyvään pieneen jäniseläimeen, jonka virallinen nimi on kaniini (Oryctolagus Cuniculus). Kani on alun perin kotoisin Portugalin ja Espanjan alueelta, Iberian niemimaalta. Pääkaupunkiseudulla vieraslajina elävä kanipopulaatio on lähtöisin Helsingin Kyläsaaren kompostointialueelle 1980-luvulla hylätyistä lemmikkikaneista.

 

Kani on lyhytjalkainen, noin 1,5 kg painoinen ja pitkäkorvainen pieni jäniseläin. Kanit kaivavat itselleen pesäluolaston maan alle ja elävät pesäpaikan ympäristöön muodostamallaan reviirillä. Pesäluolastossa elää toisilleen sukua olevista kaneista koostuva kaniyhdyskunta. Useamman kanin asuttamassa pesäluolastossa on yleensä useita, joskus jopa kymmeniä uloskäyntejä. Yhdyskunnan kanit ovat tarkkoja reviiristään ja ne ajavat kursailematta tunkeilevat lajikumppanit pois hallitsemaltaan alueeltaan.

 

Pienenä, lyhytjalkaisena ja suhteellisen hitaana kani suosii pesäpaikkansa lähiympäristön helppokulkuisia nurmialueita, joilta se voi vaaran uhatessa paeta pesäluolastoonsa turvaan. Kesäaikaan kani käyttää ravinnokseen pääasiassa ruohovartisia kasveja ja yöaikaan paikalliset kanit löytyvätkin useimmiten pesää lähinnä olevilta hoidetuilta piha- tai puistonurmilta laiduntamasta.

 

Syksyllä, talven tehdessä tuloaan, kanit siirtyvät käyttämään ravintonaan puuvartisten kasvien kuorta sekä kasvien nuorimpia kasvuosia. Useimmiten muutos kanien ravinnonkäytössä ajoittuu talven ensimmäisiin pakkasiin. Näihin aikoihin kanit alkavat kaluta puistoissa ja puutarhoissa pensaiden ja puiden kuorta, ruohovartisen ravinnon laadun heikkenemisen ja lakastumisen seurauksena. Viimeistään tässä kohtaa vuodenkiertoa on kanialueella asuvan puutarhurin syytä laatia strategia puiden ja pensaidensa suojelemiseksi.

 

Jos kanit ovat kaivaneet pesäluolansa sinun tai naapurisi puutarhaan, on puutarhasi osa kanien reviiriä, jolta ne hankkivat ravintonsa. Häirittyinä kanit säntäävät pesäänsä turvaan, piilottelevat pesässään ja palaavat takaisin ravinnonhankintaan heti, kun häiritsijä on kaikonnut. Hyvin nopeasti käy selväksi, ettei kaneja saa häädettyä puutarhasta sinnikkäimmilläkään yrityksillä, ne palaavat aina. Myös erilaisten karkotehajujen tai -laitteiden toimimattomuus kanin kohdalla paljastuu yö toisen jälkeen laajenevien kasvituhojen muodossa. Kanien pesiydyttyä alueelle, pääsee niistä eroon ainoastaan pyydystämällä kanit pois kohteeseen ja vuodenaikaan soveltuvalla pyyntimenetelmällä.

 

Jos tarvitset apua pihaa tai puutarhasi vaivaavassa kaniongelmassa, ota yhteyttä Helsingin vahinkoeläinpalveluun. Kartoitamme kiinteistösi kanitilanteen ja teemme sinulle tarjouksen kaniongelman laadukkaasta ratkaisusta.